Nytt ledningssystem – förbättrad hållbarhet
Hållbarhetsbegreppet rymmer mycket. För oss på Vänerhamn innebär hållbarhet att finna ett sätt att arbeta där miljöhänsyn och personalens välmående balanseras mot en långsiktig stabilitet och god lönsamhet.
För att nå dessa mål krävs samsyn kring vad vi gemensamt ska uppnå och en tydlig plan för hur vi ska nå dit. Ett fungerande ledningssystem är i detta sammanhang en nödvändighet. Ledningssystemet ska på ett övergripande plan tydliggöra vår affärsidé, våra mål och våra handlingsplaner. Systemet ska också klargöra vem som gör vad inom organisationen och, inte minst, vad som behöver göras för att optimera vår arbetsmiljö och minimera vår miljöpåverkan.
Översyn av Vänerhamns ledningssystem
I maj 2022 påbörjades arbetet med att se över, förnya och skapa ett nytt gemensamt ledningssystem för Vänerhamn AB. Arbetet leds av Helén Johansson, Vänerhamns ansvarige för Kvalitet, Miljö & Säkerhet.
– I projektet går vi igenom avsnitten i de internationella kravstandarderna för ledningssystem för kvalitet, miljö och arbetsmiljö (ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001), berättar Helén Johansson. Grunden i standarderna baseras på ”PDCA-modellen” (Plan-Do-Check-Act) eller Planera-Genomföra- Följa upp-Förbättra på svenska.
Rent praktiskt innebär modellen att utifrån egna förutsättningar och omvärldens krav sätta upp mål för verksamheten. Med målen som utgångspunkt tas beslut om nödvändiga processer och åtgärder samt om de resurser som krävs för att nå målen. Därefter genomförs det som planerats. Efter slutförande följs åtgärderna upp. Där det behövs görs slutligen förbättringarna som krävs för att de förväntade resultaten ska uppnås.
– Vänerhamn uppfyller till stora delar kraven i standarderna sedan tidigare, fortsätter Helén Johansson. För att komma vidare behöver vi dock strukturera den dokumentation som finns, göra ledningssystemet mer lättillgängligt och öka medvetenheten bland våra medarbetare om varför det är viktigt att vi gör vissa saker, på ett visst sätt och vid en viss tidpunkt.
Engagerar hela företaget
Hela ledningen är engagerad i arbetet och inom kort kommer även driftcheferna att involveras. I ett senare steg kommer övriga medarbetare att engageras.
– Det finns en stor kunskap och erfarenhet i organisationen och ett flertal verktyg som ger hjälp och stöd i det dagliga arbetet, avslutar Helén Johansson. Mitt jobb är att samla allt det som ligger lokalt i varje hamn och fördela det på ett sätt som gör att vi kan dra nytta av varandras erfarenheter. Om vi ska låta ett oberoende företag granska och certifiera ledningssystemet enligt en eller flera av ISO-standarderna är ännu inte bestämt. En certifiering är dock ett bra stöd och en morot eller piska – beroende på hur man väljer att se det – i det vidare förbättringsarbetet.
Arbetet kring det nya ledningssystemet förväntas vara klart i maj/juni 2023 och kommer därefter det att övergå i förvaltning med förbättringsarbete i fokus.