Tunga lyft - lätt match i Kristinehamn

Tunga lyft har utvecklats till en specialitet för personalen i Kristinehamns hamn. Sedan de första vindkraftverken mellanlandade i hamnen våren 2008 har över 300 torndelar passerat kajen. Under våren har Vänerhamn stått som mottagare av samtliga delar till den jättelika vindkraftparken i Bäckhammar och för bara några veckor sedan togs en ny last emot ämnad för anläggningen Trädet utanför Ulricehamn.

Det var i juni 2008 som vindkraft för första gången kom på tapeten i Kristinehamn. Delarna kom då på lastbil till hamnen och lastades på båt för transport till Vindkraftparken Humlekärr utanför Lysekil som invigdes senare samma sommar.

Mycket har hänt sedan dess. Vindkraften har utvecklats enormt över hela landet. Glädjande nog har ett flertal av de anläggningar som byggts i regionen också fraktats med båt via Vänern.

Vänerhamns kompetens kring tunga och besvärliga lyft har över tid blivit ett begrepp i vindkraftskretsar.
– Torndelarna har en volym som är svår att hantera med andra fraktbärare, säger Tobias Häggfalk, Marknads- och försäljningschef. Hanteringen kräver utrymme, och inte minst utrustning och kunskap för att allt ska fungera.

Projektet som genomförts nu under våren är dock det ojämförligt största. På åsen, strax öster om Bäckhammar utanför Kristinehamn, monteras för närvarande totalt 31 vindkraftverk – med danska Vestas som tillverkare –  som fullt utbyggt kommer att producera upp emot 400 GWh årligen. För Vänerhamns del har projektet omfattat  hantering av totalt 124 torndelar.

Ett annat projekt där Vänerhamn involverats är vindkraftparken Trädet utanför Ulricehamn. Trädet är en väsentligt mindre anläggning, med totalt tre vindkraftverk av tyska märket Enercon, vars torndelar ankom och lossades i Kristinehamn första veckan i juni.

– Det känns naturligtvis extra bra att Vänerhamn väljs som logistikpartner för anläggningar där monteringsplatsen ligger nästan 20 mil bort, avslutar Tobias Häggfalk.